iHavet

80 % av Norges befolkning bor tilknyttet kysten. Vi har verdens nest lengste kystlinje, verdens største torskebestand, verdens største kaldtvannskorallrev og fastlands-Europas største sjøfuglbestand. Vi rår over nesten 2 millioner kvadratkilometer hav, med selvlysende haier, fotosyntetiserende snegler, knallblå fisker og fargerike anemoner. Vi har sel, hval, delfin, blekksprut og tilogmed skilpadder svømmende utenfor kysten vår, men allikevel vet gjennomsnittsnormannen skremmende lite om hva som rører seg under overflaten. 

iHavet er et nytt grensesnitt som tar sikte på å hente det ellers fysisk utilgjengelige havet inn i stuene til folk. Gjennom lek og interaktivitet håper vi å inspirere folk til å ville vite mer om de fantastiske rikdommene vi har rett i vår egen bakhage, og har som mål å samle all kunnskap om det marine i Norge på ett sted. Bilder, film og animasjoner erstatter lange vegger med tekst, og fire grunnsider (strandsonen, fjorden, det åpne hav og dypet) tar deg med på en reise gjennom havet der du kan velge hvor dypt eller grunt du vil dykke ned i litteraturen. 

 
Fjorden: hovedstartsiden. Herfra kan du velge å gå opp i strandsonen, eller ut i det åpne havet og videre ned i dypet

Fjorden: hovedstartsiden. Herfra kan du velge å gå opp i strandsonen, eller ut i det åpne havet og videre ned i dypet

i fjorden

Ferden vår starter i fjorden; den delen som strekker seg fra tidevannssonen og ned til 50-100m dyp. Her får du møte krabber, kråkeboller, snegler og småfisk, og kan trykke deg gjennom en rekke forskjellige dyregrupper. Her ligger det meste av kunnskapen om de vanligste artene vi har langs kysten vår, og du kan lese mer om plastproblemet, kystnære arter, nøkle deg ned til detaljkunnskap om enkeltarter eller lese og lære om evolusjon, tilpasninger og alt mulig annet snacks. En slags utvidet versjon av "Dyreliv i havet" kan man kanskje kalle det

artssider

Når man så vel har kommet seg ned til riktig art er det jo bare å sette i gang med lesingen. Her inne får du presentert mest mulig grunnleggende info om dyret på det mest visuelle viset det går an. 

Virtuelle disseksjoner, oversikt over utberedelse, spill, videoer og alt mulig annet rart som ellers er relevant å knytte til disse rare dyrene. 

 
menyvalg.jpg
 
torsk.jpg
 

Fra "Fjorden" kan man velge å bevege seg opp i tidevannsonen, ut i havet eller ned i dypet. Disse har vi ikke laget noen eksempelsider på ennå, men det kommer forhåpentligvis en bedre versjon ila vinteren. 

 

 

Lyst til å bidra?

Vi trenger all den hjelp vi kan få, enten det er fra bedrifter som vil investere, en rik onkel som vil donere, eller om du sitter på bilder, kunnskap eller erfaring som prosjektleder. Prosjektet har ligget på is noen år nå, men er klar for å plukkes opp igjen for å videreføres når tid og energi er tilbake!